A legutóbbi hírek alapján kiderült, hogy a Sony hihetetlen mennyiségű felhasználó adatait veszítette el egy hekker támadás eredményeképpen, annak a nagyképűségnek köszönhetően, hogy egy nemrég lezárt üggyel kapcsolatban igen pofátlan módon bejelentették a globális hekker társadalom elleni háborút. Az most már közismert, hogy gyakorlatilag 24,6 millió felhasználó adatai kerültek a támadók birtokába a legutóbbi támadás alkalmával, mindez azt követően, hogy a múlt héten a Sony saját hálózatát is elkalapálták a támadók alaposan, és szinte totálisan leépítették a Sony összes működő és jövedelmező online szolgáltatását ezáltal.

 

 

Ezeknek a dolgoknak a hátterében valószínűsíthetően az a történet áll, hogy a George Hotz-zal kötött egyezség keretében megígérte George Hotz, hogy soha többé  nem is nyúl sem a Sony hálózataihoz, sem pedig a cég eszközeihez. Nagy magabiztosságában és hülyeségben tobzódva, a Sony bátran kihirdette a totális háborút a bolygó összes hekkere ellenében. Mindezt úgy, mintha az Egyesült Államok 9/11 utáni terror ellenes globális háború licencét is megvették volna már. Minden esetre elég nevetséges egy lépés az után, hogy gyakorlatilag közismert volt, hogy a biztonsági szinten igen elavult és erősen megkérdőjelezhető rendszereket használ a Sony, miközben hatalmas bevételei és jelentős fejlesztési potenciál áll a rendelkezésükre.

Véleményem szerint igen egyszerű és igen kézenfekvő magyarázat az, hogy lehet, hogy Hotz valóban nem is megy a Sony környékére sem, de egy ilyen nagyképű kijelentéstől valószínűleg minden valamire való konzolbetyár és hekker csemete azonnal leküzdhetetlen késztetést érez, hogy kissé megbüntesse a beképzelt és óvatlan Sony-t. És ahogy ez a helyzet kinéz, alaposan elfenekelték már a nagyszájú háborúsdit játszó céget már most, és valószínűleg nem ez az utolsó lépésük.

A Sony jellemzően olyan módon próbálja ezt kezelni, ami rögtön igen kellemetlen visszhangot váltott ki, ugyanis minden hálózatuk teljesen le van kapcsolva, minden online szolgáltatás fel van függesztve, és azt ígérik hamarosan visszakapcsolnak mindent, illetve, hogy a visszakapcsolás után 30 nap ingyen játékot kapnak kárpótlásul a játékosok. Hehe. Mint egy kommentálás kedvesen megjegyzi, ez körülbelül ahhoz hasonlatos, mint amikor valakit elkapnak a zuhanyzóban jól megrakják és utána kárpótlásul még felajánlanak neki újabb 30 napot, amikor ingyen megrakják majd újra.

A felhasználókat persze duplán kellemetlenül érik a dolgok, mert most a kifizetett szolgáltatásukat sem kapják meg, és valószínűleg még jól ki is rabolhatják őket a banki információikkal visszaélve. A Sony biztos, hogy rengeteg ügyfelet fog elbukni ennek a nagyképűségnek köszönhetően és ennek az előnyét valószínűleg a rivális konzol, az XBOX360 fogja élvezni, mivel szinte mindenki ebben az irányban fog váltani.

Nagy kár volt egy ilyen hülyeséget meglépni, háborút hirdetni ilyen gyenge biztonsági rendszerekkel, és elbukni azt az előnyt, amit hosszú idő alatt épített fel a cég. És persze az új üdvöske a nemrég indult DC Universe Online fogja ennek leginkább érezni a hatását. Pedig olyan érdekes kis projektnek tűnt az egész.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gamma.blog.hu/api/trackback/id/tr312876767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása